A Nike Flyknit technológia kifejlesztését a futók visszajelzései inspirálták, akik olyan cipőt szerettek volna, amely épp annyira tökéletesen (és így szinte észrevétlenül) illeszkedik a lábfejre, mint egy zokni. A Nike programozók, mérnökök és tervezők csapataival négy éves küldetésbe fogott, hogy kidolgozzák azt a technológiát, amellyel előállítható a kitűzött szerkezeti és tartóssági követelményeknek megfelelő kötött felsőrész. Ezt követően pontosítottuk az alátámasztás, a rugalmasság és a szellőzés elhelyezését – mindezt egy rétegen belül. Munkánk eredménye egy pehelykönnyű, a lábformához illeszkedő, gyakorlatilag teljesen egybefüggő felsőrész. Ez a páratlan pontosság maximálisra fokozza a teljesítményt, ugyanakkor átlagosan 60%-kal kevesebb anyaghulladékot termel, mint a hagyományos szabás és varrás. Minden pár Flyknit cipő elkészítéséhez hat italos palacknak megfelelő mennyiségű újrahasznosított műanyagot használunk fel, és ennek köszönhetően több százezer kilogrammal kevesebb hulladék kerül a szeméttelepekre.

Miért lett látható az Air-sole technológia a Nike cipőkben?

A Nike forradalmian új Air-Sole egysége 1978-ban hozott hatalmas változást a sportcipők világában. A sarkában látható Air egységgel ellátott Nike Air Max 1, Tinker Hatfield- nek köszönhetően - 1987-ben jelent meg új, látható elemeivel. Az eredetileg építészként dolgozó Hatfield egyik párizsi útján ihletődött meg, egy olyan épületet látva, mely direkt módon felfedte szerkezete összes elemét. Ennek a hatásnak köszönhetjük, hogy a tervező ragaszkodott ahhoz, hogy a nevében is megjelenő AirMax, maximalis Air-Sole egységgel bírjon és ez jól látható is legyen a viselőik és szemlélők számára egyaránt. A kockázatvállalás hamar megtérült, hiszen Nike Air Max cipők a kezdetektől feltűnő és széles színkombinációkban kaphatóak, töretlen igénnyel kérik a sportolók, gyűjtők és a Nike rajongók egyaránt.

Hogyan született meg a sorsfordító VaporMax?

A cipőt eredetileg Tinker Hatfield tervezte, aki építészként kezdett a Nike-nak dolgozni. A Nike innovatív gondolkodásmódját tükrözi, hogy más irányú szakmai múltja ellenére nem csak kipróbálhatta magát cipőtervezőként, de később az Air Jordan megtervezésére is felkérték. Az ötlet kipattanásától a mostani megjelenésig hét év telt el. Zachary Elder és Tom Minumi felügyelte a VaporMax fejlesztését, és végül összegezték a változást: „Ez az új megközelítés hatalmas fordulópontot jelent az Air – és a Nike – történetében."
 

A VaporMaxnél a tervezők ténylegesen a „légies futás” élményének a megragadására törekedtek. Azt tűzték ki célul, hogy az Air egységet közvetlenül a felsőrészhez tudják illeszteni. Ellentétben a korábbi Air Max modellekkel, itt nem az volt a cél, hogy a lehető legtöbb levegővel töltsék meg a talpat, hanem a levegő leghatékonyabb felhasználására összpontosítottak. „Ahogy leér a láb, a talp minden egyes része belenyomódik az Air egységbe, fokozva a nyomást” – magyarázzák a tervezők - „Amikor felemelkedik a láb, a nyomás csökken, és ez ruganyos felpattanást eredményez.”